SZO
0

Nova gripa odnijela 12.220 života u 2009. godini

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 12.220 smrtnih slučajeva od virusa gripe H1N1 zvanično je potvrđeno širom svijeta, ali izgleda da je pandemija u opadanju, saopćila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO/SZO).

Broj smrtnih slučajeva, zaključno s 27. decembrom, za oko 700 slučajeva je viši od onog objavljenog sedmicu ranije. Sedmicu dana ranije registrovan je rast za oko 1.500 smrtnih slučajeva, prenosi Reuters.

U izvještaju se navodi da su najaktivnija područja trenutne transmisije u centralnoj i istočnoj Evropi, sa žarišnim tačkama u posljednjim sedmicama u Gruziji, Crnoj Gori i Ukrajini.

U ostalim djelovima istočne i južne Evrope - od Grčke, Bugarske, Srbije, Ukrajine i ruske uralske regije, sve respiratorne infekcije - uključujući i sezonsku gripu - bile su raširene.

Uprkos trenutnoj pažnji na H1N1, koja se pojavila u aprilu, WHO procjenjuje da od sezonske gripe svake godine u svijetu umre između 250.000 i 300.000 ljudi.

Govoreći u Ženevi u utorak, generalna direktorica WHO-a Margaret Chan izjavila je da se pandemija H1N1 - koja je uglavnom suzbijena kampanjama vakcinacija - ne bi mogla savladati do 2011. i založila se za stalnu budnost protiv tog virusa.

U posljednjim podacima WHO navodi se da je u zapadnoj Evropi transmisija H1N1 ostala rasprostranjena i aktivna, ali da je ukupan tok bolesti prošao svoj vrhunac.

U Sjevernoj Americi - Sjedinjenim Državama, Kanadi i Meksiku - transimisija je također rasprostranjena, ali je značajno opala u sve tri zemlje i najaktivnija je u Centralnoj Americi i na Karibima.

U istočnoj Aziji - Kini, Japanu i Tajvanu - također izgleda da je transimisija u padu, saopćio je WHO.