Svijet
0

Njemački vojnici greškom ubili pet afganistanskih vojnika

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Njemački vojnici smješteni u sjevernom Afganistanu greškom su ubili najmanje pet afganistanskih vojnika, saopćile su u subotu NATO snage, nekoliko sati nakon što su Nijemci izgubili svoja tri vojnika u puškaranju s pobunjenicima.

U saopćenju iz NATO-a navodi se da je jedinica njemačkih vojnika prilazila neoznačenim civilnim vozilima koja nisu stala kada su im vojnici to signalizirali "korištenjem raznih metoda" u sjevernoj pokrajini Kunduz, prenosi Reuters.

"Vojnici su otvorili vatru na vozila ubivši najmanje pet afganistanskih vojnika. Početni izvještaji ukazuju da su dva civilna automobila bila dio patrole afganistanske nacionalne vojske na putu ka Kunduzu", navode u saopćenju snage pod vodstvom NATO-a.

Njemački vojnici bili su na putu ka poprištu bitke s pobunjenicima u kojoj su ubijena tri njemačka vojnika i pet teško ranjeno nekoliko sati ranije, navodi se u saopćenju.

Ranije je guverner pokrajine Kunduz, Mohammed Omar, izjavio da je šest afganistanskih vojnika ubijeno u incidentu koji se desio u blizini oblasti Chardara.