Značajna podrška
0

Njemački predsjednik stigao u Ukrajinu, po prvi put od početka ruske agresije

F. H.
Foto: Screenshoot / Twitter / DW
Foto: Screenshoot / Twitter / DW
Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier stigao je u Kijev u prvu posjetu Ukrajini od početka ruske invazije, putovanje koje dolazi usred neutemeljenih upozorenja Moskve o tome da Ukrajina planira napad "prljavom bombom".

"Bilo važno u ovoj fazi zračnih napada bespilotnim letjelicama, krstarećim raketama i raketama poslati znak solidarnosti Ukrajincima", rekao je Steinmeier po dolasku u Ukrajinu.

Steinmeierov glasnogovornica, Cerstin Gammelin, objavila je u utorak njegovu sliku u Kijevu. "Naša solidarnost je neprekinuta i tako će i ostati", napisala je na Twitteru.

Njemački predsjednik, čiji je položaj uglavnom ceremonijalan, stigao je u Ukrajinu iz trećeg pokušaja.

U aprilu je planirao posjetiti zemlju sa svojim poljskim i baltičkim kolegama, ali je rekao da njegova prisutnost "navodno... nije bila poželjna u Kijevu". Steinmeier je kritiziran u Ukrajini zbog navodnog ugađanja Rusiji dok je bio njemački ministar vanjskih poslova.

Prošli sedmice je planirano putovanje, ali je odgođeno zbog sigurnosnih razloga.

Steinmeierov posjeta dolazi u trenutku kada se Ukrajinci pripremaju za manje električne energije ove zime nakon kontinuiranog ruskog baraža na njihovu infrastrukturu posljednjih sedmica.

Zanimljivo je se se u predsjedničkom vagonu u kojem je Steinmeier doputovao nalazio se buket cvijeća Irisa, koje dijeli ime sa efikasnim protuzračnim sistemom Iris-T kojeg Njemačka isporučuje Ukrajini.

Njemačka je u posljednje vrijeme intenzivirala pomoć Ukrajini, posebno nakon što je osigurala dovoljno zaliha plina iz izvora koji nisu iz Rusije.