Svijet
3

Njemački parlament nazvao masakr nad Armenima genocidom

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemački parlament u petak je većinom glasova usvojio rezoluciju koja karakterizira ubistva 1,5 miliona Armena od otomanskih turskih snaga prije jednog stoljeća "genocidom", riskirajući diplomatski spor s Ankarom.

Današnje glasanje označava značajnu promjenu stava za Njemačku, najvećeg turskog trgovinskog partnera i zemlje koja je dom za veliku tursku dijasporu. Za razliku od Francuske i brojnih drugih zemalja, Njemačka se dugo opirala korištenju tog termina.

Termin "genocid" ima poseban prizvuk u Njemačkoj, koja se teško nosila sa svojom odgovornošću za ubistvo šest miliona Jevreja tokom holokausta.

Na parlamentarnoj sjednici posvećenoj 100. godišnjici početka masovnih ubistava, sve parlamentarne grupe u donjem domu Bundestagu podržale su rezoluciju koja će vjerovatno razbjesniti turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, prenosi agencija Reuters.

U ovoj sedmici Turska je saopćila da će slična rezolucija koju je usvojio austrijski parlament imati "trajne negativne posljedice" na njene odnose s Bečom.

"Ono što se desilo tokom Prvog svjetskog rata u Osmanskom carstvu pred očima svijeta bio je genocid", izjavio je predsjednik Bundestaga Norbert Lammert na početku rasprave njemačkih poslanika o rezoluciji.