Svijet
566

Njemački grad Goslar očajnički traži izbjeglice

Klix.ba
Goslar (Foto: Daily Telegraph)
Goslar (Foto: Daily Telegraph)
Goslar, mali grad u Donjoj Saksoniji, traži da im se pošalje što veći broj azilanata i to dok se mnogi gradovi u cijeloj Njemačkoj bore sa neviđenim prilivom izbjeglica, za koje više nema ni mjesta za smještaj. Gradonačelnik ovoga mjesta smatra da su azilanti pravo rješenje za sve probleme gradića u podnožju planine Harc.

Ovaj grad od 50.000 stanovnika rijetko se nađe u žiži javnosti, ali ovih dana njihov gradonačelnik je zadobio pažnju svih medija kada je izjavio da Goslar može primiti sve azilante.

Ova ponuda je došla možda u najbolje vrijeme, jer se temperature spuštaju ispod nule, a izbjeglički centri su odavno pretrpani, piše The Telegraph.

Gradonačelnik Oliver Junk istakao je kako je uvjeren da izbjeglice mogu biti odgovor na sve probleme Goslara te da zbog toga pitanje azilanata nije samo humanitarnog karaktera.

Ovaj grad, iako je nekada bio veoma bogat, sa banjskim lječilištem i rudnikom, posljednjih godina proživljava teške trenutke jer se broj njegovih stanovnika smanjio za 4.000.

Gradonačelnik je mudro primijetio da je većina izbjeglica mlada, dobro obrazovana te da su oni neophodni za tržište rada u Goslaru.

"Mislim da najjednostavnije možemo riješiti svoje probleme ako prihvatimo imigrante", rekao je on.

"Neophodni su nam stanovnici koji će pomoći da naša zajednica, ali i ekonomija našeg grada ponovo 'stanu na noge'. Kada budemo imali više stanovnika, onda ćemo graditi i nove škole, bazene, sportske centre, kao i ostalu infrastrukturu. Poslovni ljudi mi se često žale kako im je neophodno više radnika i profesionalaca."