Smrt 11 Izraelaca
28

Njemačka zatražila oprost porodica žrtava 50 godina nakon napada na Olimpijskim igrama u Minhenu

D. Be.
Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier (Foto: EPA-EFE)
Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier (Foto: EPA-EFE)
Njemačka je u ponedjeljak zatražila oprost od porodica žrtava u napadu na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine, priznajući odgovornost za niz poteza koji su doveli do smrti 11 Izraelaca.

Izvinjenje predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera uime Njemačke 50 godina kasnije uslijedilo je nakon duge borbe ožalošćenih rođaka koji su zahtijevali odštetu i priznanje Berlina da su napravili korake koji su doveli do masakra.

"Ne možemo nadoknaditi ono što se dogodilo, čak ni ono što ste vi doživjeli i pretrpjeli u smislu defanzivnosti, neznanja i nepravde. Sramota me je zbog toga", rekao je Steinmeier na svečanoj ceremoniji u zračnoj bazi Fuerstenfeldbruck gdje je napad dostigao svoj tragični vrhunac, prenosi AFP.

On je kazao da kao šef Savezne Republike Njemačke moli za oproast zbog nedostatka zaštite izraelskih sportista u vrijeme Olimpijskih igara u Minhenu, kao i za nedostatak pojašnjenja nakon toga i zbog činjenice da se "dogodilo ono što se dogodilo".

Petog septembra 1972. godine, osam naoružanih napadača palestinske militantne grupe Crni septembar upali su u stan izraelskog tima u Olimpijskom selu, ubili dvojicu i uzeli devet Izraelaca za taoce.

Zapadnonjemačka policija odgovorila je neuspješnom akcijom spašavanja u kojoj je ubijeno svih devet talaca, kao i policajac. Uprkos ovoj tragediji, Međunarodni olimpijski komitet je sutradan ujutro objavio da će se sportska takmičenja nastaviti.

Steinmeier je kazao da je decenijama postojalo zanemarivanje patnje žrtava, nazivajući to "godinama tvrdoglavosti". Igre su imale za cilj da prikažu novu Njemačku 27 godina nakon Holokausta i da budu značajna razlika od Hitlerove propagandne iz 1936. godine. Ali umjesto toga, otvorili su duboki razdor s Izraelom.

Izrael je 2012. godine objavio 45 službenih dokumenata o ubistvima, uključujući materijal sa posebnog povjerljivosti, koji je osudio rad njemačkih sigurnosnih službi.

U izvještaje je uključen i službeni izvještaj bivšeg šefa izraelske obavještajne službe Zvija Zamira koji je rekao da njemačka policija "nije učinila ni najmanji napor da spasi ljudske živote".

Ožalošćena rodbina se godinama borila da dobije službeno izvinjenje Njemačke, pristup službenim dokumentima i odgovarajuću kompenzaciju koja prelazi početnih 4,5 miliona eura.

Prije samo dvije sedmice, rođaci žrtava rekli su da im je ponuđeno 10 miliona eura, uključujući i iznos koji je već dat.

Herzog je rekao da ožalošćeni rođaci jednostavno "udare o zid" kad god su pokušali pokrenuti ovo pitanje s Njemačkom ili čak s Međunarodnim olimpijskim komitetom.