Svijet
9

Njemačka zabranila rad internet stranice koja širi rasizam, homofobiju i ksenofobiju

Anadolija
Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke zabranilo je rad internet stranici "Altermedia Deutschland" zbog širenja rasističkih, antisemitskih, homofobnih te sadržaja uperenih protiv stranaca.

Tom prilikom su privedene i tri osobe koje se sumnjiče kako su bile angažovane na radu internet stranice.

"Pod izgovorom slobode izražavanja, internet portal 'Altermedia Deutschland‘ širio je sadržaje rasističkog, antisemitskog, homofobnog, islamofobnog i ksenofobnog karaktera u Njemačkoj i bio je jedna od najvažnijih informativnih platformi ekstremne desnice u germanofonskom prostoru", navedeno je iz ureda njemačkog državnog tužitelja.

Prema navodima državnog tužioca, na stranici "Altermedie Deutschland" redovno se pozivalo na nasilje prema strancima koji žive u Njemačkoj, ali se negirao i holokaust, što je u Njemačkoj krivično djelo.

Tokom racije izvršene u jutarnjim satima diljem Njemačke, ali i u Španiji, privedene su dvije osobe.

Njemačke vlasti su poslale i zahtjev ruskim vlastima da ugase server koji se nalazi u Rusiji koji je koristio portal "Altermedia Deutschland".

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere je poručio da je ukidanje portala "jasan signal" ekstremnoj desnici u Njemačkoj.