Nakon ostavka Christian Wulffa
0

Njemačka: Vladajuća koalicija bira novog predsjednika

SRNA
Christian Wulff (Foto: AFP)
Christian Wulff (Foto: AFP)
Njemačke stranke iz koalicione vlasti kancelara Angele Merkel sastale su se danas da bi izabrale novog predsjednika države, poslije ostavke Christian Wulff zbog istrage o korupciji.

Merkelova je razgovarala sa Horstom Seehoferom, šefom koalicione bavarske stranke Hrišćansko-demokratska unija (CDU), Philippom Roeslerom , šefom Stranke slobodnih demokrata, manjeg koalicionog partnera, kao i sa liderima parlamentarnih grupa sve tri stranke vladajućeg saveza.

Poslije razgovora koji su trajali dva sata nije objavljeno nijedno ime. Sastanak je trajao kraće nego što se očekivalo, a to je dobar znak, rekao je izvor iz Vlade.

Merkelova je juče izjavila da želi kandidata kojeg podržavaju i opozicione stranke.

Wulff (52), član CDU, kojeg je Merkelova lično izabrala za predsjednika 2010. godine, pretrpio je seriju kritika u medijima od decembra prošle godine zbog svojih veza sa jednim bogatim privrednikom i pokušaja prikrivanja tog odnosa.

On je jučer podnio ostavku, nakon što je tužilaštvo zaprijetilo da će ukinuti njegov pravni imunitet da bi provjerilo navode o korupciji.

Merkelova, koja je odgodila put u Rim na razgovore o krizi u evrozoni sa italijanskim premijerom Mariom Montijem, rekla je je da o kandidatu za novog predsjednika prvo želi da razgovara sa strankama iz vladajuće koalicije, a potom sa opozicijom.
Među mogućim Wulffovim nasljednicima je bivši pastor i disident iz istočne Njemačke Joachim Gauck, koji je bio glavni opozicioni kandidat na izborima 2010. godine. 

Seehofer, predsjednik gornjeg doma parlamenta, obavljaće predsjedničke dužnosti do izbora novog šefa države u roku od 30 dana.