Svijet
0

Njemačka vlada predlaže novi zakon o useljavanju

FENA
Njemačka vlada je nakon višemjesečnih rasprava u srijedu u Berlinu prihvatila nacrt novog zakona o useljevanju koji, između ostalog, omogućava i trajni ostanak jednog dijela izbjeglica koje u Njemačkoj već duže vrijeme borave s nesređenim boravišnim statusom te istovremeno prilagođava njemački zakon normama Evropske unije.

"Novi useljenički zakon ima evropsku dimenziju i uveliko doprinosi harmonizaciji evropskog prava o političkim izbjeglicama i azilantima", rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaueble (Kršćansko-demokratska unija, CDU) nakon sastanka demokršćansko-socijaldemokratskog kabineta.

Schaueble je istovremeno istaknuo da novi zakon umanjuje mogućnost iskorištavanja njemačkog socijalnog sistema.

"Useljevanje s ciljem iskorištavanja socijalnih povlastica će biti smanjeno", zaključio je Schaueble.

Novi zakon, koji zapravo dopunjava useljenički zakon koji je tek prije dvije godine stupio na snagu, prije svega regulira status izbjeglica i osoba kojima je odbijen status političkih azilanata, a koje iz humanitarnih razloga nisu bile protjerivane iz Njemačke.

Uvjet za ostanak tih stranaca, koji su dosad imali tzv. "trpni" status (nisu imali reguliran nikakav boravišni status, no nisu bili vraćani u zemlje porijekla iz humanitarnih razloga), jeste neprekidan legalan boravak u Njemačkoj od najmanje osam godina za samce, to jest šest godina za obitelji s maloljetnom djecom. Daljnji uvjet je da te osobe vladaju njemačkim jezikom te da do kraja 2009. pronađu zaposlenje.

Procjenjuje se da bi od novog pravila moglo profitirati 100.000 od ukupno 180.000 stranaca s neriješenim statusom.

Velik broj tih osoba je u Njemačku stigao nakon izbijanja rata na Kosovu i radi se o Romima ili pripadnicima drugih manjina u ovoj pokrajini. Drugu veliku skupinu stranaca s neriješenim boravišnim statusom čine Kurdi.

Novi zakon također otežava dovođenje bračnih parova u Njemačku. Tako je starost bračnog partnera povišena na 18 godina, a te osobe će znanje njemačkog morati dokazati prije dolaska u Njemačku.

Prema riječima vlade, ovom klauzulom zakona se želi spriječiti učestala pojava dogovorenih brakova, još uvijek raširena kod nekih dijelova turske dijaspore.

Demokršćani su starosnu granicu htjeli povisiti na 21 godinu, ali je to propalo zbog toga što se kosi s njemačkim ustavom.

Zakon bi, prema riječima unutarnjopolitičkog glasnogovornika CDU-a Wolfganga Bosbacha, trebao osim useljevanja bolje regulirati i integraciju stranaca koji već žive u Njemačkoj.

Tako bi onim strancima koji se ne odazovu na tzv. integracijske tečajeve, kojima je svrha prije svega učenje njemačkog jezika, bile uskraćene socijalne povlastice, a predviđene su i novčane kazne.

Parlamentarna opozicija žestoko je kritizirala prošireni zakon o useljevanju nazivajući ga "trulim kompromisom".

"Ovaj zakon ne vrijedi papira na kojem je napisan", rekla je predsjednica stranke Zelenih Renate Kuenast.

Zakon su kritizirale i udruge za zaštitu prava izbjeglica i humanitarne organizacije zbog navodnog pomanjkanja socijalne dimenzije" i brige prema starijim i bolesnim osobama.

Prije nego što stupi na snagu sredinom juna, zakon još mora odobriti gornji i donji dom parlamenta, što se smatra vrlo izvjesnim s obzirom na to da stranke vladajuće koalicije raspolažu većinom u oba doma.