Svijet
9

Njemačka: Uhapšena trojica desničara zbog planiranja napada na azilante

Anadolija
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Njemačke vlasti saopštile su da su uhapsile trojicu desničarskih ekstremista koji su planirali napade na azilante, te tom prilikom zaplijenili nekoliko kilograma ilegalnog vatrometa i veoma moćnih petardi.

Thomas de Maiziere, ministar unutrašnjih poslova Njemačke rekao je kako su osumnjičeni pirotehničkim sredstvima željeli izvršiti napade na domove u kojima se nalaze migranti kako bi kod njih izazvali strah.

De Maizere je u četvrtak posjetio dom u Bambergu u kojem se nalaze migranti koji su došli u Njemačku preko Balkana. Tom prilikom naglasio je kako je vlast pokazala da može preventivno djelovati u spriječavanju napada i drugih zločina prema azilantima.

"Trojica osumnjičenih desničara uhapšeni su kasno uvečer u srijedu tokom serije racija na 12 različitih lokacija", kazao je Joachim Herrmann, ministar unutrašnjih poslova Bavarske.

Naglašeno je da je zaplijenjeni vatromet dovoljno snažan da raznese prozor. U Bambergu su najavljene antimigrantske demonstracije krajem oktobra, ali vlast čini sve kako bi ih zabranila.