Svijet
0

Njemačka štampa: Tadićevo izvinjenje politički iskalkulirano

FENA
Njemački mediji opširno su popratili nastup predsjednika Srbije Borisa Tadića na Hrvatskoj televiziji u kojem se izvinio Hrvatima zbog nedjela koje je njegov narod počinio za vrijeme rata u Hrvatskoj.

"Tadićeva riječ ima težinu", piše komentator utjecajnog konzervativnog dnevnika "Frankfurter Allgemeine Zeitung". Komentator međutim smatra da je Tadićeva isprika "moralno zakašnjela" i u pogledu na rješenje kosovske krize "politički iskalkulirana".

"Tadić za rješenje osjetljivog kosovskog problema treba blagonaklonost kako Putina, koji se u trenutku Tadićeva istupa nalazio u Zagrebu, tako i razumijevanje susjeda", smatra komentator FAZ-a te zaključuje da je "Kosovo Tadiću vrijedno izvinjenja Hrvatima".

Liberalni "Sueddeutsche Zeitung" pohvalio je Tadićev istup ali smatra da je od medijski efektivnih isprika za prevladavanje prošlosti važnija konkretna saradnja nekada zaraćenih balkanskih država.

"Pravosudni organi Srbije, Hrvatske, Bosne i u ograničenoj mjeri međunarodnog protektorata Kosovo pomažu jedni drugima razmjenom svjedoka i dokumenata za rasvjetljavanje ratnih zločina poput onih u Vukovaru i Srebrenici", navod SZ.

Vijest od Tadićevom izvinjenju Hrvatima prenijele su i središnje informativne emisije državne televizije.