Svijet
0

Njemačka štampa: Božićno slavlje i terorizam

FENA
AP
AP
Druge zemlje, drugi običaji, kada se praznuje Božić, piše u ponedjeljak Bild on-line, pa tako dok se u Njemačkoj tokom Badnjeg dana kiti jelka, a uvečer, nakon objeda, u najužem krugu porodice dijele božićni pokloni, u Italiji se najveća pažnja poklanja "Božićnim jaslicama".

U dalekoj Australiji, gdje je sada ljeto, božićne jelke su po pravilu od plastike, i na njima nema svjećica, jer bi se zbog visokih temperatura otopile. Pokloni se dijele 25. decembra, dakle, prvog dana Božića kada se po pravilu jede pečena ćurka.

Iako božićni praznici, na opće zadovoljstvo protiču u miru, strahovanja od terorizma su i dalje prisutna. Spiegel Online, pozivajući se na britanski The Observer, piše o "visokom stepenu opasnosti" koja prijeti Evropskom tunelu.

Uznemirenost i strahovanja u redovima francuskih i britanskih tajnih službi izazvao je navodni plan islamističkih terorista da napadnu Evropski tunel ispod La Manchea, prenosi Spiegel on-line pisanje Observera.

Opasnost na koju su ukazali američki informanti, ocijenjena je kao veoma ozbiljna. Prema informaciji koju je objavio Observer, islamisti namjeravaju da na Božić izvrše teroristički napad na Evropski tunel pod morem koji spaja Francusku i Veliku Britaniju.

Francuskoj vladi je 19. decembra proslijeđen tajni izvještaj u kojem je obaviještena o postojanju takvih planova. Francuska tajna služba je upozorenje verovatno dobila od američke tajne službe CIA-e, piše Spiegel Online.

Nakon saznanja, francuske i britanske sigurnosne službe preduzele su odgovarajuće mjere u 50 kilometara dugom tunelu ispod mora, a stanje pripravnosti ostat će na snazi tokom trajanja božićnih praznika, kada izuzetno veliki broj putnika putuje ovim vozom.

U tekstu se dalje navodi da su francuske tajne službe ocijenile da je opasnost velika, kao i da je navodni teroristički plan skovan u Pakistanu, odakle se koordiniraju operacije. Teroristi potiču iz zapadnoevropskih zemalja i moguće je da su Britanci pakistanskog porijekla.

Komunikacija između militantnih islamista sada je najučestalija od 2001. Zbog guste magle u Velikoj Britaniji je otkazan veliki broj letova i više putnika nego ičanče koristi vozove koji prolaze kroz Evropski tunel pod morem. Prošle godine je osam miliona putnika koristilo ovaj prijevoz.

Osoblje tunela je tokom godine već štrajkovalo zbog nezadovoljavajućih sigurnosnih mjera. Mogući napad na takvo postrojenje bio bi spektakularan, kao i napad 11. septembra 2001., izjavio je jedan od stručnjaka za terorizam, prenosi Spiegel Online.

Izveštaj francuskih tajnih službi upozorio je na mogući val terorističkih napada na jednu evropsku zemlju koja nije imenovana. Napad je, navodno, trebalo da bude koordiniran iz Sirije i Iraka. Smatra se da je opasnost koja prijeti od ove grupe najveća, stoji u izvještaju koji je objavio Observer.

Samo prije nekoliko dana šef londonske policije Ian Blair upozorio je na stalno prisustvo opsnosti od novog terorističkog napada: "Božić je vrijeme kada bi mogao da se desi."

Prije nekoliko dana pronio se glas da je u bazama Al-Qaide na pakistansko-afganistanskoj granici obuku završilo na desetke islamista koji govore engleski, devetorica među njima su Britanci za kojima se intenzivno traga zbog straha od mogućih terorističkih napada.

Ova grupa je zbog toga što njeni pripadnici komuniciraju na engleskom nazvana "Engleska braća", oni su navodno od vodstva Al-Qaide poslani u akciju, sa zadatkom da izvrše niz terorističkih napada u Evropi, piše Spiegel Online.