Iznimno vrijedni
47

Njemačka: Pronađeni nakit i druge dragocjenosti iz 18. stoljeća ukradeni u spektakularnoj pljački 2019.

B. R.
Drezdenska kraljevska palata (Foto: EPA-EFE)
Drezdenska kraljevska palata (Foto: EPA-EFE)
Njemačka policija je saopćila da je pronašla nakit i druge dragocjenosti iz 18. stoljeća, a koji su 2019. godine ukradeni u spektakularnoj pljački u Dresdenu.

Policija i tužioci su saopćili da je pronađen 31 predmet, a to se desilo tokom suđenja šestorici optuženih za noćnu krađu iz Drezdenske kraljevske palate u novembru 2019. Ukradeni su 21 komad nakita i druge dragocjenosti iz kolekcije saksonskog vladara Augusta Snažnog, koju je činilo više od 4.300 dijamanata.

Među pronađenim dragocjenostima bili su mač s dijamantnom drškom i dragocjenost na kojoj je čuveni drezdenski bijeli dijamant od 49 karata. Pronalazak je omogućen nakon razgovora tužilaštva i odbrane optuženih o mogućoj nagodbi.

Iznimno vrijedni predmeti su vraćeni iz Berlina u Dresden, a stručnjaci će provjeriti njihovu autentičnost. Drezdenski muzej Grünes Gewölbe, koji se nalazi u spomenutoj palati, jedan je od najstarijih evropskih muzeja. U njemu su mnoga blaga, među kojima je i safir od 547 karata koji je pripadao ruskom caru Petru I.

Muzej ima 10 prostorija u kojima je 3.000 komada nakita i drugih remek-djela. Zgrada ove ustanove kulture je teško oštećena tokom Drugog svjetskog rata, ali je uspješno restaurirana. Muzej je ponovo otvoren 2006. uz veliku pažnju međunarodne javnosti. Prvi put je otvoren 1724. i od tada privlači veliki broj ljudi, piše list Guardian.