Svijet
0

Njemačka: Piloti Lufthanse u štrajku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Piloti njemačke aviokompanije Lufthansa, zbog spora s upravom aviokompanije oko penzionog programa, stupili su danas u štrajk na aerodromu u Minhenu, tako da će biti otkazano 110 od ukupno 160 letova, javljaju njemački mediji.

Štrajk će trajati do 18 sati.

Ovo je četvrti štrajk pilota "Lufthanse" za pet mjeseci, a piloti se žale prije svega na uslove prijevremenog penzioniranja i povećanje starosne granice za odlazak u prijevremenu penziju, koja je do kraja prošle godine bila 55 godina starosti.

Do sada je kompanija plaćala godišnje osam procenata pilotske zarade na račun prijelaznog perioda do odlaska u državnu penziju, a sada se, navode mediji, traži povećanje starosne granice za prijevremenu penziju i učešće pilota u finansiranju tog perioda.

Današnjim štrajkom pilota na aerodromu u Minhenu pogođeno je oko 13.500 putnika, a mediji javljaju da su otkazani prije svega letovi u unutarnjem saobraćaju i neki evropski letovi, prenosi Tanjug.

Putnicima se nude druge mogućnosti prijevoza, poput željeznice, kao i korištenje drugih aerodroma, a računa se da će oko 2.000 ljudi, uprkos štrajku, moći normalno da putuje.