Svijet
0

Njemačka odbila zahtjev Grčke za produženje programa finansijske pomoći

Anadolija
Njemačka je odbila zvanični zahtjev Grčke koji je podnijela eurozoni za šestomjesečno produženje programa financijske pomoći toj zemlji koja se suočava sa dubokom ekonomskom krizom.

Glasnogovornik ministarstva finansija Njemačke Martin Jaeger za njemačke medije je kazao da zahtjev Grčke ne sadrži "konkretna rješenja".

Istakao je da je namjera zahtjeva da ima ulogu "finansijskog mosta" prije nego Grčka ispuni uvjete predviđene dosadašnjim programom finansijske pomoći.

"Zahtjev koji je poslala Atina nije prijedlog koji bi vodio značajnom rješenju. Zahtjev nema veze sa kriterijima koje je eurozona odredila u ponedjeljak", rekao je Jaeger.

Grčka je danas eurozoni podnijela zvanični zahtjev za produženje programa pomoći.

​Ministri Eurozone su u ponedjeljak zasjedali i dali Grčkoj rok da do kraja ove sedmice zatraži produženje paketa pomoći Eurozone Grčkoj koji ističe 28. februara i uključuje oštre mjere štednje i reforme u Atini.

Predsjednik Eurozone i holandski ministar finansija Jeroen Dijsselbloem saopćio je da je od grčke vlade dobio zahtjev za produženje finansijskog paketa pomoći Grčkoj na još šest mjeseci. Neimenovani diplomatski izvor iz Atine tvrdi da grčka vlada jeste zatražila produženje "glavnog dijela" finansijske pomoći, ali da traži i izmijenjene uvjete te pomoći.