Svijet
16

Njemačka obavještajna služba: S. Arabija glavni destabilizator Bliskog istoka

Klix.ba
Princ Mohammed ibn Salman (Foto: EPA)
Princ Mohammed ibn Salman (Foto: EPA)
Njemačka obavještajna služba (BND) objavila je izvještaj prema kojem Saudijska Arabija pod svaku cijenu želi ostati lider arapskog svijeta i zbog toga svjesno slabi druge države.

"Glavni uzročnik takvog ponašanja su konflikti unutar vladajuće porodice u toj zemlji. Takav unutarnji konflikt ima veliki utjecaj i na vanjsku politiku Saudijske Arabije", stoji u izvještaju BND-a.

Pri tome posebnu ulogu igra sin kralja Salmana, princ Mohammed bin Salman. Tridesetogodišnjak je odnedavno i državni ministar odbrane.

Kako tvrdi BND, tolika moć u njegovim rukama nosi rizik da bi prestolonasljednik mogao pretjerati u svojim ambicijama. Pretpostavlja se da je on odigrao ključnu ulogu u lansiranju saudijske intervencije u građanskom ratu u Jemenu.

"Princ Mohammed, a i sam kralj Salman žele Saudijsku Arabiju kao lidera arapskog svijeta, te zbog toga povećavaju svoje vojno prisustvo i stvaraju nove saveze u regionu Bliskog istoka", navodi se u izvještaju njemačke obavještajne službe.

BND-ovi analitičari zaključili su kako je intervencija u Jemenu dokaz da je Saudijska Arabija spremna poduzeti sve vojne, finansijske i političke mjere kako ne bi pala na regionalno političkom planu. U izvještaju se još navodi kako je rušenje vlasti Bashara al-Assada u Siriji glavni prioritet Rijada.

Kako se navodi, Saudijska Arabija je jedan od glavnih finansijera radikalnih grupa kao što je IDIL.