Svijet
0

Njemačka: Nobelovac Gunter Grass izašao iz bolnice

FENA
Gunter Grass
Gunter Grass
Njemački Nobelovac za književnost Gunter Grass, koji je u centru polemike s Izraelom, izašao je u petak iz bolnice gdje je obavio ljekarske preglede, izjavio je glasnogovornik bolničke ustanove u Hamburgu.

"Grass je izašao u petak", izjavio je glasnogovornik, ne dajući više pojedinosti. "Gunter Grass je primljen u ponedjeljak na pregled koji je predviđen ranije u slučaju da mu bude trebao tretman", objasnio je njegov ljekar Karl-Heinz Kuck, ne navodeći više pojedinosti o prirodi ovog pregleda.

"Nema potrebe da Grass bude u krevetu, on radi i uživa u pogledu na Alster (jedno od jezera u Hamburgu). Njegov život nije u opasnosti", dodao je on, pozivajući se na saopćenje bolnice Asklepios St. Georg.

Osamdesetčetverogodišnji njemački književnik, koji živi u Lubecku, na sjeveru, ima "srčanih problema", prema pisanju dnevnog lista Bild.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1999. godine, izazvao je žustru polemiku početkom aprila kada je objavio u njemačkoj štampi jednu poemu u kojoj kritikuje Izrael i optužuje da "prijeti svjetskom miru". Jevrejska država ga je proglasila personom non grata.