Svijet
0

Njemačka: Ljekari nastavljaju s općim štrajkom

FENA
Centralnim protestom u Muensteru u utorak je nastavljen opći štrajk liječnika uposlenih na njemačkim univerzitetskim klinikama.

"Dosta nam je ignorantstva političara. Štrajk će trajati toliko dugo dok se ne ispune naši uvjeti", izjavio je predsjednik liječnikog sindikata Marburški savez Frank Ulrich Montgomery, javila je Hina.

Novi, prošireni krug štrajkova, koji traju već dva mjeseca, započeo je u ponedjeljak nakon što su tokom vikenda propali tarifni pregovori između predstavnika liječnika i poslodavaca odnosno njemačkih saveznih pokrajina.

Liječnici traže 30 posto veće plaće i bolje radne uvjete, što se prije svega odnosi na smanjenje broja prekovremenih sati te plaćanje istih, što dosad nije bio slučaj. Savezne pokrajine nude 10 posto povećanja plaća, što je za liječnike neprihvatljivo.

Na mnogim univerzitetskim klinikama je uvedeno izvanredno stanje te se obavljaju samo nužne operacije i zahvati. Predstavnici klinika oštro kritiziraju širenje štrajkova te se žale ne novčane gubitke u milionskim iznosima.

Montgomery je odbacio optužbe poslodavaca ustvrdivši da pacijentima nije uskraćena potrebna njega i skrb.

Liječnici su na svojim skupovima upozorili i na pojačan odlazak liječnika u inozemstvo, posebno u skandinavske zemlje, gdje je vladaju bolji uvjeti nego u Njemačkoj.

Štrajkovi bi u pojačanom intenzitetu trebali trajati do kraja sedmice.