Svijet
0

Njemačka kritikovala intervenciju saudijskih snaga u Bahreinu

FENA
Guido Westerwelle
Guido Westerwelle
Njemačka je u srijedu kritikovala intervenciju saudijskih snaga u Bahreinu gdje su snage reda zauzele centar glavnog grada poslije krvavog napada.

Berlin je, osim toga, u saopćenju koje je u srijedu objavilo ministarstvo vanjskih poslova, preporučio svojim državljanima da napuste Bahrein, ako njihov boravak tamo nije neophodan, i da ne putuju u tu zemlju.

"Pozivamo zemlje u regionu na suzdržanost", izjavio je ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle pred Bundestagom, donjim domom njemačkog parlamenta.

"Eskalacija nasilja treba da prestane i ustupi mjesto ozbiljnom dijalogu, nacionalnom dijalogu između vlade i opozicije. Rješenje treba da se pronađe u samoj zemlji", kazao je on.

On nije imenovao zemlje u regionu, ali su Saudijska Arabija, dominantna sila na poluotoku, i Ujedinjeni Arapski Emirati uputili u ponedjeljak snage da pomognu bahreinskim vlastima u uspostavi reda na arhipelagu koji već mjesec dana potresaju protuvladine demonstracije.

"Pratimo sa zabrinutošću vijesti iz Bahreina. Pozivamo sve stranke u zemlji na dijalog", dodao je on.

Bahreinske policijske snage preuzele su u srijedu kontrolu u centru Maname, nakon što su odatle nasilno otjerale demonstrante, većinom šiite, i ubile najmanje tri demonstranta.