Svijet
1

Njemačka: 107-godišnja starica iz Sirije spojila se s porodicom

FENA
Sabria Khalaf (Foto: AFP)
Sabria Khalaf (Foto: AFP)
Stosedmogodišnja žena koja je pobjegla pred sukobom u Siriji stigla je u Njemačku da se ponovo spoji sa svojom porodicom, ukljućujući njenu tek rođenu pra-praunuku, saopćili su zvaničnici u ponedjeljak.

Sabria Khalaf pobjegla je iz svoje kuće u Siriji prije sedam mjeseci skupa sa sinom Kenanom, putujući do Turske i nakon toga do Grčke, javila je novinska agencija DPA.

Khalaf je pozdravilo dvadesetak članova njene porodice, uključujući unuke, praunuke i 33-godišnju čukunuku, prenosi DPA.

Na osnovu pravila EU izbjeglice se mogu prijaviti za azil u prvoj državi članici u koju stignu, što stavlja teško breme na mediteranske zemlje poput Grčke, gdje je Khalaf provela posljednja dva mjeseca.

Portparol Ureda za migrante i izbjeglice Christoph Sander izjavio je da je odluka da se Khalaf prebaci u Njemačku donijeta na osnovu humanitarnih razloga, prenosi AP.

Potez je uslijedio nakon članka o Khalaf, članici sirijske kurdske manjine, objavljen u minhenskom dnevniku Sueddeutsche Zeitung u ovom mjesecu. Izvještaj je privukao pažnju poslanika, koji su zatražili od njemačkog predsjednika Joachima Gaucka da intervenira u njeno ime i ubrza birokratski proces, prenosi DPA.