Ima povrijeđenih
0

VIDEO / Niz snažnih potresa ponovo uzdrmao Christchurch

Sarajevo-x.com
Srušena katedrala u Christchurchu (Foto: AFP)
Srušena katedrala u Christchurchu (Foto: AFP)
Nekoliko snažnih podrhtavanja tla zabilježeno je u ponedjeljak u novozelandskom gradu Christchurchu. Dogodilo se to samo četiri mjeseca nakon što je u potresima život izgubila 181 osoba.

Prvi zemljotres bio je jačine 5,2 stepena po Rihteru, a pogodio je plažu Taylors Mistake, 9,6 km od centra grada. Drugi je bio jači, 6 stepeni, i dogodio se 20 minuta kasnije, prodrmavši zgrade i uzrokujući povrede više građana. Zabilježeno je i obrušavanje kamenja sa brda.

Prije sedmicu Christchurch su također pogodila dva zemljotresa. Roba je padala s polica, a nervoza među građanima je ponovo porasla, prenosi BBC.

Podsjetimo, u februaru u nizu snažnih potresa poginula je 181 osoba, a uništeno je više stotina zgrada. Glasnogovornik Bob Parker kazao je da strahuje za gradsku katedralu.

"Hvala Bogu da smo evakuisali crvenu zonu", rekao je misleći na centar grada koji je bio zatvoren. "Bili smo prekriveni prašinom. Bilo je veoma veoma strašno."

Oko 10.000 kuća o skoro 1.000 poslovnih zgrada morat će biti srušeno zbog urušavanja u zemljotresima. Obnova će koštati najmanje 11 milijardi dolara.