EU
0

Ništa od poboljšanja diplomatskih odnosa s Izraelom

FENA
Evropska unija je u svjetlu najnovijih akcija izraelske vojske u Pojasu Gaze odlučila odustati od ranije dogovorenog podizanja diplomatskih i ekonomskih odnosa s Izraelom na viši nivo, prenosi u četvrtak dnevnik Financial Times.

Iako evropski diplomati tvrde da je odluka donesena u koordinaciji sa zvaničnicima u Tel Avivu, navodi FT, prekid planova o učešću Izraela u brojnim programima pomoći EU-a i boljoj integraciji Tel Aviva na jedinstveno evropsko tržište jasan su znak kakav je stav Unije prema najnovijoj vojnoj akciji jevrejske države.

Dnevnik The Independent je objavio u četvrtak autorski tekst jednog od lidera Hamasa – Ismaila Haniye, u kome on poziva Izrael da što prije prekine napade na Gazu.

Navodeći da je vojna akcija Tel Aviva do sada za sobom ostavila više od hljadu mrtvih Palestinaca i razrušene gradove i sela, Haniya navodi da Izrael, kako kaže, možda može uništiti i posljednju zgradu u gradu Gazi, ali ne može uništiti "tvrdoglavu odlučnost palestinskog naroda da ponosno živi na svojoj zemlji".

"Čim kriminalni rat Izraela prestane, njegovi vojnici se povuku a ilegalna blokada Gaze bude obustavljena i njene granice otvorene, razmotrit ćemo daljnje korake", piše lider Hamasa Ismail Haniya u autorskom tekstu u Independentu.

Izrael, s druge strane, navodi Financial Times u uredničkom komentaru, kao da najnovijim potezima na terenu pokušava izazvati promjenu režima u Pojasu Gaze i otjerati Hamas s vlasti.

Ideja da će tako nešto biti izvodljivo samo je zaluđivanje, ocjenjuje list, i zvaničnici u Tel Avivu trebalo bi da što prije pronađu način da Gazu - koja nakon izraelskih zračnih i kopnenih udara sve više liči na Somaliju - što prije napuste, podignu ekonomsku blokadu i tako okončaju krizu.

Lideri Hamasa i umjerenog Fataha potom bi trebalo da uđu u pregovore o nacionalnom jedinstvu, kako bi što uspješnije i s jasnim planom ušli u dijalog s Izraelom o stvaranju nove palestinske države.

Takvo rješenje, uz posredovanje zvaničnika iz Egipta i vjerovatno Turske, jednom za svagda bi stavilo tačku na sukobe u regiji, ocjenjuje Financial Times.