Svijet
29

Nijemci za epidemiju ospica krive izbjeglice iz BiH i Srbije

Klix.ba
Sjedinjenje Američke Države pojačale su zdravstvene mjere i vakcinaciju nakon što je zabilježeno 110 slučajeva oboljelih od ospica. No, prema pisanju Washington Posta, Njemačka ima 10 puta više zaraženih, ali nema reakcije. Robert Koch institut upozorio je ovu zemlju da se suočava s najgorom epidemijom ospica od usvajanja Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti 2001. godine.

Predstavnici zdravstva obećali su da će iskorijeniti ospice u Njemačkoj do 2015. godine, ali samo u januaru su registrovana 254 nova slučaja. Većina ih je zabilježena u Berlinu. Iako svi smatraju kako je situacija ozbiljna, Svjetska zdravstvena organizacija je kazala da nema potrebe za reakcijom jer Njemačka ima najveću stopu imunizacije jednogodišnje djece, čak 97 posto.

Među oboljelima su većinom odrasli koji su rođeni u periodu između 1970. i 1990. godine. Washington Post ističe kako postoje različiti razlozi zbog čega su upravo te generacije pogođene, te da ospice mogu biti vrlo opasne po njihov život.

Lokalni zdravstveni radnici u Njemačkoj prvo su primijetili značajno povećanje oboljelih od ospica u oktobru 2014. godine među izbjeglicama i azilantima iz Srbije i BiH.

Zdravstveni radnici kažu kako je tokom "rata u Jugoslaviji" prekinuta imunizacija u regijama iz kojih izbjeglice dolaze. Većina odraslih nije vakcinisana, ističu. Druga grupa odraslih koji su rođeni 1970-ih godina je ranjiva jer se u BiH i Srbiji primala samo jedna umjesto dvije doze MMR vakcine, piše Washington Post.

U SAD-u epidemija ospica najizraženija je kod zajednica porijeklom iz Rumunije, Kenije, Švicarske i sl.

Ospice se smatraju jednom od najzaraznijih bolesti. Lako se širi zrakom i ljudi mogu oboljeti a da nemaju simptome do četiri dana.