Angela Merkel
0

"Nijemci moraju da se naviknu na džamije"

SRNA
Angela Merkel (Foto: AP)
Angela Merkel (Foto: AP)
Njemački kancelar Angela Merkel rekla je da Nijemci dugo vremena nisu mogli da shvate u kojoj mjeri imigranti mijenjaju njihovu zemlju i da će morati da se naviknu na sve veći broj džamija u svojim gradovima, piše list "Frankfurter allgemeine zeitung".

"Naša zemlja nastaviće da se mijenja i integracija je, takođe, zadatak društva koje prima imigrante", rekla je Merkelova listu.

Ona je dodala da Nijemci godinama sebe zavaravaju u vezi sa ovim pitanjem. "Džamije će od sada predstavljati sve značajniji dio naših gradova", kaže Merkelova.

Njemačka, u kojoj živi oko četiri miliona muslimana, podijeljena je posljednjih sedmica debatom o integracijama nakon izjava o muslimanskim imigrantima visokog zvaničnika njemačke Centralne banke.

Član Upravnog odbora Bundesbanke Tilo Sarazin rekao je nedavno da Turci i Arapi ne uspijevaju da se integrišu u njemačko društvo i da preplavljauju Njemačku zahvaljujući visokoj stopi nataliteta.

Sarazin je jedan od visokih zvaničnika koji je dotakao sporna religijska i pitanja integracije.

Švicarska je izazvala međunarodnu osudu prošle godine kada je zabranila gradnju minareta u sklopu džamija.
Religijske nesuglasice izbile su i u SAD posljednjih sedmica zbog gradnje islamskog centra i džamije u blizini mjesta napada na SAD 11. septembra.

U međuvremenu, odnosi Berlina i Pariza su zategnuti ove sedmice nakon odluke francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da protjera romske imigrante.