Novi bilans žrtava
0

Nigerija: U eksplozijama poginule 32 osobe

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U seriji od pet eksplozija koje su danas odjeknule u Nigeriji poginule su, prema najnovijem bilansu, 32 osobe. Odgovornost za ove terorističke napade preuzela je radikalna muslimanska sekta Boko haram.

U Nigeriji je danas, na Božić, odjeknulo pet eksplozija, četiri u hrišćanskim crkvama, katoličkim i evangelističkim, i jedna u policijskoj stanici u kojoj su poginula tri službenika.

Još uvijek traje prebacivanje povrijeđenih iz crkve Svete Tereze u Madali, 45 kilometara od Abudže, u razne bolnice, potvrdio je koordinator Nacionalne agencije za upravljanje vanrednim situacijama Slaku Lugard.

Lugard je kazao da nemaju dovoljno ambulatnih vozila za prijevoz mnogobrojnih povrijeđenih vjernika, prenose agencije.

Vatikan je danas osudio bombaške napade u Nigeriji i nazvao ih bezumnim i apsurdnim "terorističkim nasiljem" koje podstiče mržnju.

"Bliski smo u patnji s nigerijskom crkvom i cijelim narodom Nigerije koji se suočavaju s terorističkim nasiljem, čak i u ovim danima koji bi trebalo da budu radosni i mirni", rekao je vatikanski portparol, otac Federiko Lombardi.

On je kazao da su napadi na crkve u Nigeriji "još jedna manifestacija slijepog i apsurdnog nasilja koje ne mari za ljudski život i nastoji da raspiri mržnju".

Vatikan je izrazio nadu da to "bezumno nasilje neće oslabiti volju naroda Nigerije da živi mirno i unaprijedi dijalog u toj zemlji".

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg takođe je osudio "kukavičke bombaške napade" u ili u blizini crkava.