Svijet
0

Nigerija: Čelnik grupe Boko Haram brani napade na hrišćane

FENA
Abubakar Shekau
Abubakar Shekau
Čelnik nigerijaske militantne islamističke grupe Boko Haram u srijedu je branio nedavne napade na hrišćane, tvrdeći kako oni predstavljaju osvetu za ubistva muslimana.

U svojoj prvoj video poruci postavljenoj na YouTubeu Abubakar Shekau govorio je o napadima na muslimane u posljednjim godinama u nekoliko dijelova sjeverne Nigerije, prenosi BBC.

Militanti iz Boko Harama napali su nekoliko crkava za Božić, ubivši na desetine vjernika. To je dovelo do osvetničkih napada na džamije na većinski hrišćanskom jugu zemlje.

Nigerija, najmnogoljudnija afrička zemlja sa 160 miliona stanovnika, podijeljena je između većinski muslimanskog sjevera i juga na kojem većinu čine hrišćani i animisti.

Na hiljade ljudi pobjeglo je iz svojih domova nakon nedavnih napada, što je navelo neke zvaničnike među kojima su nigerijski predsjednik i čelnik najveće nigerijske hrišćanske organizacije, da uporede sadašnja vremena s građanskim ratom (1967.-1970. godine) kada su vođe etničke grupe Igbo s jugoistoka zemlje pokušale da otcijepe svoje teritorije od ostatka zemlje.

Na video snimci Shekau, koji je nosio crveno-bijeli turban i sjedio ispred dvije puške kalašnjikov, izjavio je da reaguje na nedavne izjave nigerijskog predsjednika Goodlucka Jonathana i čelnika najveće hrišćanske organizacije u zemlji, Hrišćanskog udruženja Nigerije, Ayoa Aritsejafora.

On je upozorio predsjednika Jonathana da nigerijske snage sigurnosti neće biti u stanju da poraze njegovu grupu.

U utorak navečer su naoružani napadači otvorili vatru na bar u sjevernoj državi Yobe, ubivši osam osoba, među kojima i nekoliko policajaca.

Predsjednik Jonathan nedavno je izjavio kako sumnja da neki zvaničnici, političari i pripadnici snaga sigurnosti simpatiziraju Boko Haram.

Braneći posljednji val nasilja, Shekau je podsjetio na ubijanja muslimana u mjestima kao što su Jos, Kaduna, Zangon Kataf i Tafawa Balewa u posljednjim godinama.

"Mi smo u ratu s hrišćanima jer cijeli svijet zna šta su nam oni radili, izjavio je Šekau govoreći na Hausa jeziku", koji se najviše koristi u sjevernoj Nigeriji.

"Oni su ubijali naše vjernike i čak su jeli njihovo meso", izjavio je on, komentirajući izvještaje iz prošle godine da su mladi hrišćani palili tijela i jeli meso muslimana u državi Plateau, gdje je više od 1.000 osoba ubijeno u nizu sukoba u protekle dvije godine.