Vojni režim
15

Niger protjeruje francuskog ambasadora, ima dva dana da napusti zemlju

G. M.
Niger: Vojna hunta preuzela vlast
Niger: Vojna hunta preuzela vlast
Vojni režim koji je 26. jula preuzeo vlast u Nigeru dao je francuskom ambasadoru 48 sati da napusti zemlju, saopćilo je nigersko ministarstvo vanjskih poslova.

"Zbog odbijanja francuskog ambasadora u Niameyu da odgovori na poziv ministarstva za razgovor i zbog drugih postupaka francuske vlade koji se protive nigerskim interesima, vlasti su odlučile povući odobrenje izdano Sylvainu Itteu i pozvati ga da za 48 sati napusti nigersku teritoriju", ističe se u saopćenju.

Ova odluka dolazi nakon niza izjava i prostesta protiv Francuske nakon 26. jula kada je nigerska vojska svrgnula izabranog predsjednika Mohameda Bazouma, koji je još u kućnom pritvoru s dijelom svoje porodice, prenosi Hina.

Vojni režim optužuje Francusku da želi vojno intervenirati u Nigeru kako bi vratila Bazouma na vlast i tvrdi da je zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) plaćenik Francuske, bivše kolonijalne sile u tom dijelu Afrike.

ECOWAS je uveo teške privredne i finansijske sankcije Nigeru nakon vojnog udara i zaprijetio režimu da će primijeniti silu kako bi ponovno uspostavio ustavni poredak. Francuska u Nigeru ima 1.500 ljudi koji pomažu vlasti predsjednika Bazouma da se bori s džihadističkim skupinama koje već godinama pustoše Nigerom i velikim dijelom Sahela.