Svijet
17

Ni trunke kajanja: Terorist koji je pripremio smrtonosni napad s osmijehom prihvatio desetogodišnju robiju

Klix.ba
Dodi Suridi (Foto: EPA)
Dodi Suridi (Foto: EPA)
Muškarac iz Indonezije je osuđen na 10 godina zatvora zbog njegove uloge u bombaškom i oružanom napadu u Džakarti u januaru ove godine u kojem je ubijeno četvero civila. Radi se o simpatizeru terorističke grupe IDIL, koji je svoju kaznu prihvatio s osmijehom, piše BBC.

Dodi Suridi (23) je pripadnik IDIL-a, a osuđen je jer je pomogao u pravljenju jedne od bombi iskorištenih za ubijanje civila. Petorica njegovih saučesnika su ubijena, a 40 ljudi je uhapšeno. Tužitelji su rekli da je Suridi bombe napravio od boca za plin, nakon čega su se dvojica samoubica raznijela kod u policijskoj stanici. On je uhapšen dan kasnije.

Drugi pripadnik idila, 48-godišnji Ali Hamka, osuđen je na četiri godine zbog pokušaja nabavljanja oružja i municije za napad. Hamka nije nabavio oružje, ali je osuđen zbog kršenja antiterorističkih zakona.

Dok je odvođen iz sudnice, Suridi je viknuo "Allahu akbar", što na arapskom jeziku znači "Bog je velik", a potom se nasmijao novinarima u sudnici. Sudija Achmad Fauzi je rekao da su njegovi postupci uznemirli zajednicu i uzdrmali život cijele nacije.