Sunday Times
0

"Nezaposleni Španci prodaju organe"

FENA
Mračna trgovina koja se najčešće dovodi u vezu sa siromašnim zemljama prvi put je stigla i u Zapadnu Evropu, piše Sunday Times: španski oglasi "bubrezi na prodaju" pojavili su se na internetu, dok mnogi Španci pokušavaju sastaviti kraj s krajem u zemlji s najvišom stopom nezaposlenosti u Evropi.

List navodi primjere prezaduženih očeva u ranim 40-im godinama koji su objavili oglas o prodaji bubrega po cijeni od 20.000 do 180.000 eura.

Ovo je mnogo više od uobičajenih oko hiljadu eura za organe iz Azije ili južne Amerike, ali mnogi Evropljani se osjećaju sigurnije ako organi dolaze od nekog stanovnika Evrope.

S obzirom na to da su ovakve operacije zabranjene u Španiji, kao i u cijeloj Evropi, potencijalni davaoci će morati otići u neku drugu zemlju i izložiti se riziku od padanja u ruke krijumčara organa.

Španska policija je pokrenula istragu o ovoj sve raširenijoj praksi, mada predstavnik udruženja španskih potrošača kaže da u uvjetima ekonomske krize niko ne može spriječiti ljude da posežu za raznim načinima preživljavanja.