Protestna vožnja
29

Nezadovoljni motociklisti "opkolili" sjedište EU u Briselu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Više od 4.500 nezadovoljnih motociklista učestvovalo je danas u protestnoj vožnji oko sjedišta EU u Briselu, povodom plana o uvođenju redovnih tehničkih kontrola motocikala i skutera, saopštila je belgijska policija.

Komesar EU za saobraćaj Siim Kallas želi da pooštri tehničke testove za vozače četvorotočkaša i uvede redovno obavezno testiranje motocikala kako bi se "potencijalno smrotonosna" vozila uklonila sa puteva.

Pojedina udruženja motociklista smatraju da je uvođenje pravilnika na nivou EU nepotrebno i da će dovesti do ukidanja nacionalnih regulativa, koje su u većini slučajeva efikasne i funkcionišu dobro.

Udruženje koje okuplja evropske motociklističke organizacije FEMA osudilo je plan EU kao "beskoristan i skup", prenio je Reuters.

Procjenjuje se da će uvođenje redovnih testova motocikala širom Evrope koštati 1,2 milijardi evra godišnje "bez doprinosa bezbjednosti saobraćaja, što je dokazano nezavisnim studijama", saopštila je FEMA.

"Samo 0,3 posto motociklističkih nesreća u Belgiji i 0,6 posto u Francuskoj dešava se zbog tehničkih problema", izjavio je Joe Verrecke, prvi čovjek belgijske motociklističke grupe FBMC.

Ova organizacija saopštila je da će poslije neuspjeha u današnjim razgovorima sa zvaničnicima EU u ponedjeljak zatražiti od belgijske Vlade da se suprotstavi planu.

Ukoliko Vlada odbije da to učini, motociklisti kažu da će blokirati centre za tehnički pregled.