Skriveni planovi
17

New York Times: Putin će pokušati prekinuti podršku Zapada Ukrajini

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
New York Times objavio je informacije da Vladimir Putin namjerava prekinuti podršku SAD-a i EU Ukrajini, koristeći svoje obaveštajne službe za propagandne aktivnosti proruskih političkih stranaka i podsticanjem teorija zavjera novim tehnologijama.

Ruske dezinformacije imaju za cilj povećati podršku kandidatima koji se protive pomoći Ukrajini s krajnjim ciljem zaustavljanja međunarodne vojne pomoći Kijevu.

"Rusija je frustrirana zbog toga što su SAD i Evropa uglavnom ostale ujedinjene u kontinuiranoj vojnoj i ekonomskoj podršci Ukrajini", navodi se.

Putin vjeruje da može utjecati na američku politiku kako bi oslabio podršku Ukrajini i potencijalno vratio svoju prednost na bojnom polju.

Zvaničnici dodaju da ruski predsjednik pomno prati političke debate u SAD-u o pomoći Ukrajini.

Istovremeno, tvrde da bi Rusija, pored nacionalnih izbora u drugim zemljama, mogla pokušati utjecati na izbore za Evropski parlament sljedeće godine.

Moskva će također vjerojatno pokušati potaknuti proruske kandidate u Evropi, videći potencijalno plodno tlo s nedavnim izbornim rezultatima u državama EU. Na parlamentarnim izborima u Slovačkoj u nedjelju je pobijedio proruski kandidat. Uz nacionalne izbore, Rusija bi mogla pokušati utjecati na izbore za Evropski parlament sljedeće godine.

Rusija već dugo koristi svoje obavještajne službe kako bi utjecala na demokratsku politiku širom svijeta.