Odluka suda
210

New York će dvije muslimanke obeštetiti sa 17,5 miliona dolara jer su bile primorane da skinu maramu

B. R.
Njujorška policija primorala dvije muslimanke da skinu marame kako bi ih mogli fotografisati (Foto: EPA-EFE)
Njujorška policija primorala dvije muslimanke da skinu marame kako bi ih mogli fotografisati (Foto: EPA-EFE)
Vlastima New Yorka je naloženo da plate odštetu u iznosu od 17,5 miliona dolara dvjema muslimankama koje su bile primorane da zbog fotografisanja skinu svoje marame. Tako je odlučio sud po tužbi dvije žene.

Jamilla Clark i Arwa Aziz su tužbu podnijele 2018. godine, tvrdeći da su se osjećale posramljeno nakon što su primorane da skinu svoje marame i nakon što su uhapšene. Clark je uhapšena 9. januara 2017. dok je Aziz uhapšena 30. augusta 2017.

Clark je uhapšena nakon što je njen bivši suprug, koji ju je zlostavljao, prijavio da je prekršila zaštitne mjere. U njenoj tužbi protiv grada je navedeno da joj je policija zaprijetila da će je krivično goniti ako ne skine maramu kako bi je mogli fotografisati.

U optužnici je navedeno da je i Aziz prijavljena zbog kršenja zaštitne mjere, što zapravo nije učinila. Aziz tvrdi da se osjećala slomljeno u trenutku kada se nakon hapšenja morala fotografisati sa skinutom maramom pred desetak policajaca i više od 30 zatvorenika.

Pravni zastupnici žena su izjavili da se primoravanjem skidanja marame naštetilo njihovom dostojanstvu. Novac od odštete bit će podijeljen ženama, njih 4.100, protiv kojih se vode slični sudski postupci. Svaka od njih će minimalno dobiti po 7.824 dolara, prenose američki mediji.