Opasnost za zdravlje
26

New Delhi je najzagađeniji grad na svijetu, prekriven otrovnom maglom

L. S.
Zagađenje zraka u indijskom New Delhiju postalo je ozbiljna opasnost za stanovnike ovog grada koji se bude u debelom sloju otrovne magle.

New Delhi je na vrhu liste najzagađenijih gradova na svijetu na osnovu podataka koje je predočila švicarska grupa IQAir i koja je AQI glavnog grada Indije stavila na 611 u kategoriju 'opasnih'.

Prljavi smog se formira nad New Delhijom svake zime jer hladan, teški zrak zadržava građevinsku prašinu, gasove iz vozila i dim od spaljivanja strništa u susjednim državama, uzrokujući porast respiratornih bolesti među 20 miliona stanovnika grada.

Stanovnici su se u petak žalili na iritaciju u očima i svrbež u grlu, a zrak je postao gusto siv dok se AQI kretao oko 480 na nekim stanicama za nadzor u gradu. Inače, AQI od 0-50 se smatra dobrim, dok sve između 400-500 utječe na zdravlje ljude i predstavlja opasnost za one sa postojećim bolestima.

Vlasti su naredile da osnovne škole ostanu zatvorene u petak i subotu, dok je većina građevinskih radova u regionu obustavljena. Neki dobavljači filtera za pročišćavanje zraka u regiji rekli su da postoji nedostatak jer je potražnja naglo porasla.