Svijet
0

Nevrijeme u Kini odnijelo najmanje 34 života

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U poplavama i klizištima u Narodnoj Republici Kini, izazvanim višednevnim obilnim pljuskovima, život su izgubile najmanje 34 osobe, dok je 178.000 ostalo bez domova, javila je danas državna novinska agencija Xinhua.

U jugoistočnoj kineskoj provinciji Guangdong od utorka je poginulo 14 ljudi, povrijeđeno 28, a četvero se vodi kao nestalo, prenio je AP, dok je oko 20.000 stanovnika bilo je primorano da napusti svoje domove.

U susjednoj provinciji Hunan život su izgubile tri osobe, jedan čovjek je nestao, a 158.000 ljudi ostalo je bez krova nad glavom. Poplave u oblasti Guangsi, zapadno od Guangdonga, odnijele su dva života i uništile više od 600 kuća.

Više hiljada srednjoškolaca bilo je prinuđeno da prijemne ispite za fakultet polaže u centrima za vanredne situacije, umjesto u školama koje su poplavljene.

Pljuskovi u Guangsiju uništili su 29 rezervoara, 362 nasipa i 165 puteva, a proizvodnja je obustavljena u 59 fabrika, izjavio je zamjenik direktora regionalne kancelarije za kontrolu poplava Chen Rundong.

U provinciji Sečuan, na jugozapadu Kine, sedam osoba je izgubilo život u olujama praćenim gradom, od udara groma ili u klizištima.

U Guidžuu, južnoj planinskoj provinciji, sedam osoba je poginulo, a četiri se vode kao nestali.

Poplavljeno je 20.000 hektara obradivog zemljišta i uništeno 3.000 kuća.

Nevrijeme u sjeverozapadnoj oblasti Sinđijang odnijelo je jedan život.

Prema podacima kineskog meteorološkog zavoda, u Kini su 2006. u poplavama i nevremenu život izgubile 2.704 osobe.

Prošla godina bila je druga rekordna u Kini po broju žrtava, poslije 1998., kada je u poplavama poginulo 4.150 ljudi.