Oluja Herwart
56

Nevrijeme u Evropi: Oluja u Berlinu čupala krovove, u Hrvatskoj usporila saobraćaj

Klix.ba
Foto: AFP
Ribarnica u Hamburgu (Foto: AFP)
Oluja Herwart zahvatila je dijelove Evrope, a njen dolazak tek se očekuje na područje Balkana. U Berlinu je proglašeno stanje elementarne nepogode, a vjetrovi jačine 115 kilometara na sat čupali su krovove i drveće.

Vatrogasci su imali više od 100 akcija od ranog jutra u Berlinu i 550 u Hamburgu. Jedna osoba povrijeđena kada je vjetar srušio skele sa zgrade u obnovi. Poplavljena su neka područja u Hamburgu, a željeznički saobraćaj je zaustavljen jer su stabla na prugama.

Beč je već zatvorio sve javne parkove i vrtove, a željeznički operateri se pripremaju za rat u olujnim uvjetima.

Meteoalarm je izdao crveno upozorenje za dijelove Njemačke, Austrije, Slovačke i Mađarsk, dok je za ostale dijelove te zemlje izdato narandžasto upozorenje.

Narandžasto upozorenje izdato je i za Poljsku, Rumuniju, Bugarsku, Italiju, Grčku, Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, dok je za BiH na sjeverozapadu zemlje proglašen žuti meteoalarm.

Hrvatska već sada ima problema s jakim vjetrovima koji usporava saobraćaj na autoputu. Zbog jakih udara preporučuje se rizičnim kategorijama vozila (motocikli, autobusi na kat, kamp prikolice, hladnjače, furgoni s metalnim sanducima) da koriste obilazni smjer državnom cestom DC3 od čvora Vrbovsko do čvora Ravna Gora.

Narandžasto upozorenje, koje označava vremenski opasne uvjete, izdato je za Zagreb, Liku, Gorski kotar, Slavoniju i Baranju.