Svijet
0

Netipični medijski istupi Ivanke Trump o programima njenog oca za porodiljsko odsustvo

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ivanka Trump obično ima najbolji odnos s javnošću od cijele porodice Trump. Javnost je doživljava kao razumnu osobu koja bi mogla politiku svog oca približiti glasačima kojima se ne sviđa njegova napadna retorika. Međutim, u nedavnim istupima u javnosti Ivanka je pokazala pristup koji ima karakteristike medijskog nastupa njenog oca, piše Washington Post.

Donald Trump je nedavno kao dio svoje predizborne kampanje otkrio planove da promijeni američke porodiljske zakone. Sjedinjene Američke Države (SAD) imaju zakone koji nisu blagonakloni prema porodiljama, a Trump bi ih, uz kćerkinu pomoć, želio promijeniti.

"Kao predsjednik moj otac će promijeniti porodiljske zakone koji su doneseni kada žene nisu bile značajan dio radne snage i fokus će staviti na to da kvalitetnu brigu za djecu načini priuštivom i dostupnom svima", rekla je Trump na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji.

Promocija njegove nove reputacije suosjećajnog porodičnog čovjeka posvećenog porodičnim vrijednostima trebala je biti u fokusu intervjua koji je Ivanka Trump dala za ženski magazin Cosmopolitan. Međutim, stvari su krenule po zlu. Umjesto da promovira novi imidž svog oca, Trump je projicirala njegovu samovolju.

Na pitanja reporterke o porodiljskom odsustvu, Trump je odgovorila da reporterka ima dosta negativnosti u pitanjima te ubrzo nakon toga prekinula telefonski intervju, piše Washington Post.

Reporterka Cosmopolitana Prachi Gupta pitala je Trump o pravima očeva na porodiljsko odsustvo, koja se ne spominju u planovima republikanskog kandidata za predsjednika. Na to je Trump odgovorila da je planirani program veliki skok naprijed sa sadašnje situacije te da predstavlja napredak i za istospolne parove. Ovo je reporterku navelo da upita Trump šta je sa muškim istospolnim parovima, na što je Trump odgovorila da se svi detalji mogu pogledati online te da se politika fokusira na majke, bez obzira na to koje su seksualne orijentacije, a ne očeve.

Gupta je onda podsjetila Trump na izjavu njenog oca iz 2004. godine u kojoj je rekao da je trudnoća nezgodna stvar za biznise.

"Mislim da imate dosta negativnosti u ovim pitanjima i mislim da je moj otac napravio veoma sveobuhvatan i stvarno revolucionaran plan koji se bavi mnogim pitanjima. Ne vidim koliko je korisno provesti previše vremena s Vama na ovome ako ćete davati takve komentare", rekla je Trump.

Washington Post navodi da su pitanja koja je reporterka postavljala prilično bazična, kao i da je ovo mogla biti prilika za Trump da pojasni kako su se stavovi njenog oca mijenjali vremenom te da se isto tako mogla osvrnuti i na poteškoće koje trudnoća donosi malim kompanijama i planove da im se pomogne.

Ovo je tek posljednji od serije medijskih istupa Ivanke Trump nekarakterističnih za nju, piše Washington Post. U utorak navečer Trump je razgovarala s reporterkom Megyn Kelly na Fow News Channelu, gdje je izjavila da na web stranici Hillary Clinton ne postoje politike koje se odnose na brigu o djeci, brigu o starijima, ili porodiljsko odsustvo. Ispostavilo se da to nije tačno te da Clinton zapravo na svojoj web stranici ima planove za ove probleme.

U emisiji "Good Morning America" televizije ABC u srijedu je Trump dala još jednu netačnu izjavu, tvrdeći da Trump Organization daje plaćeno porodiljsko odsustvo svim zaposlenima. Huffington Post je nakon toga izvijestio da Trump Organization daje samo obavezno neplaćeno porodiljsko odsustvo.

Posljednji istupi Ivanke Trump u medijima nisu ono na što je javnost navikla od nje. Međutim, nisu nikakvo iznenađenje u kampanji koja je pokazala veliki nedostatak discipline kada se radi o medijskim porukama, piše Washington Post.