Objavio Kanal 12
50

Netanyahu snimljen kako govori da je posredovanje Katara "problematično" i kritikuje SAD

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski Kanal 12 emitovao je snimke izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji porodicama talaca u Gazi govori da je "problematično" to što Doha djeluje kao posrednik u sukobu.

Netanyahu je, čini se, također izrazio razočarenje Sjedinjenim Američkim Državama jer "nisu izvršile veći pritisak na zaljevsku državu koja je domaćim liderima Hamasa", izvijestio je Times of Israel.

Ranije je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Katara pohvalio pozitivne posredničke napore.

"Vodimo ozbiljne razgovore s obje strane. Predstavili smo ideje objema stranama. Konstantno dobijamo odgovore s obje strane, što je samo po sebi razlog za optimizam", rekao je Majed Al Ansari na konferenciji za novinare.

Vezano za prijedlog Hamasa da se prekine rat i oslobode izraelski taoci, Netanyahu ostaje tvrdoglav i kaže da ga ne želi prihvatiti.

“Radim na ovome danonoćno. Ali da budem jasan: u potpunosti odbacujem uvjete predaje čudovišta Hamasa", rekao je.

Netanyahu je rekao da je Hamas zahtijevao prekid rata, oslobađanje palestinskih zatvorenika i povlačenje izraelskih snaga iz Gaze u zamjenu za oslobađanje talaca.

“Ako pristanemo na ovo, naši su vojnici uzalud pali. Ako na to pristanemo, nećemo moći jamčiti sigurnost našim građanima”, rekao je premijer Izraela.