Zaželio oporavak demonstrantu
0

Netanyahu: Samospaljivanje je tragedija

SRNA
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poželio je danas brz oporavak demonstrantu koji se zapalio tokom socijalnog protesta, i ocijenio da incident predstavlja "ličnu tragediju".

"Želim Moši Silmanu da se potpuno oporavi. Ovo je velika lična tragedija", rekao je Netanjahu u komentaru na svojoj stranici na "Facebooku".

Silman je u pismu koje je javno pročitao prije nego što se zapalio optužio Netanyahua i izraelsku vlast da su ga "pokrali" i ostavili bez igdje ičega. Netanyahu u današnjem komentaru nije pomenuo ove navode.

"Optužujem državu Izrael, Netanyahua i ministra finansija Juvala Stajnica, te prokletnike, za poniženje kojim iz dana u dan slabe građane Izraela. Oni uzimaju od siromašnih i daju bogatima", rekao je Silman.

Lokalni mediji izvijesili su da je Silman (58) živio u posljednjih godinu dana u sjevernom gradu Haifi i da je bio vlasnik kompanije za kamionski prevoz, koju je prodao zbog velikih dugova.

On je u svom pismu rekao da je nedavno doživio moždani udar i da zato ne može više da radi, ali da mu u nadležnom ministarstvu nisu odobrili stambene beneficije.

Predsjednik Šimon Peres izjavio je da se "moli za oporavak Moše Silmana, zajedno sa svim ljudima u Izraelu". Peres je u jutrošnjem saopštenju naglasio da je Silmanovo stanje "veoma ozbiljno".

Sinoćnje demonstracije u Tel Avivu, Haifi i Jerusalemu, kojima je prisustvovalo oko 8.000 ljudi, organizovane su povodom prve godišnjice od velikih protesta povodom značajnog rasta troškova života.

Izraelski aktivisti zahtijevaju usvajanje reformi koje bi dovele do smanjenja cijena hrane, troškova stanovanja i obrazovanja.