Izrael
0

Netanyahu obećao oštar odgovor Ahmadinedžadu

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: Arhiv/AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: Arhiv/AFP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obežao je oštar odgovor UN-u na verbalni napad iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u srijedu je obećao oštar odgovor u Ujedinjenim nacijama na posljednji verbalni napad iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada na Izrael i rekao da je odlučan zaustaviti Iran u razvoju nuklearnog oružja.

Prije ulaska u avion za New York gdje će se obratiti Generalnoj skupštini UN-a, Netanyahu je uputio otvoreno pismo Izraelcima povodom kraja jevrejskog praznika Yom Kippura.

"U vezi s pitanjem Irana, mi smo svi ujedinjeni u cilju spriječavanja Irana da dođe do nuklearnog oružja. Na dan na koji molimo da nas se upiše u Knjigu života, dana je pozornica tiranskom režimu Irana koji nas u svakoj prilici želi osuditi na smrt", rekao je Netanyahu.

"Na večer Yom Kippura, svetog jevrejskom narodu, iranski tiranin odlučio je javno pred svijetom zatražiti da nestanemo. To je crni dan za one koji su odlučili ostati u auditoriju i čuti te riječi mržnje."

Izraelski čelnik nije imenovao niti jednu članicu UN-a posebno. Delegacija SAD-a odlučilo je ne prisustvovati govoru Ahmadinedžada u Generalnoj skupštini UN-a dok su drugi saveznici Izraela izašli.

"U izjavama koje ću dati pred predstavnicima nacija u Generalnoj skupštini UN-a, oni će čuti naš odgovor. Kao premijer Izraela, države jevrejskog naroda, radim na svaki način kako Iran ne bi imao nuklearno naoružanje", rekao je Netanyahu.

"Historija pokazuje da oni koji su nas htjeli izbrisati sa zemljovida nisu uspjeli postići taj cilj dok je jevrejski narod prevladao sve prepreke, istaknuo je Netanyahu."