Svijet
0

Netanyahu inicirao sporazum za formiranje nove vlade

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stranka Likud mandatara za izraelskog premijera Benjamina Netanyahua inicirala je koalicijski sporazum s ultranacionalističkom frakcijom koja bi značajno približila njenog lidera položaju ministra vanjskih poslova, saopćila je u ponedjeljak glasnogovornica Likuda.

Avigdor Lieberman, koji predvodi desničarsku stranku Yisrael Beitenu, navukao je kritike za rasizam predlogom da arapski građani Izraela potpišu lojalnost rukovodstvu zemlje. Iako se taj plan vjerovatno neće provesti, njegovo imenovanje za ministra vanjskih poslova moglo bi naškoditi izraelskim međunarodnim vezama, javio je AP.

Imenovanje, ipak, još nije dovršeno. Glasnogovornica Likuda Dina Libster izjavila je da koalicijski sporazum uključuje odredbu da su obje strane spremne da oforme vladu koja bi uključivala umjerenije partnere, poput stranke Kadima aktuelne ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni.

Takva odredba otvara mogućnost da Livni zadrži svoj trenutni položaj. Lokalni mediji javili su tokom vikenda da je Netanyahu nastavio s naporima da privoli Livni da uđe u vladu.

Sporazum s Yisreael Beitenu prvi je koji je Netanyahu inicirao na svom putu ka uspostavi koalicije s tvrdokornim i ortodoksnim jevrejskim strankama.

Vlada koja poprima obilik zauzela bi oštriji stav prema palestinskom i arapskom pitanju od odlazeće administracije premijera Ehuda Olmerta.

Netanyahu je kritikovao prošlogodišnje mirovne razgovore pod američkim sponzorstvom, u cilju podijele zemlje i uspostave palestinske države. U razgovorima je zabilježeno malo napretka, a u nedjelju je Olmert okrivio slabu palestinsku vladu za njihov neuspjeh. Zauzvrat su palestinski pregocvarači okrivili Izrael, navodeći širenje naselja na Zapadnoj obali i stotine blokada na cestama na toj teritoriji.

Netanyahu se zalaže za usmjeravanje napora na jačanju palestinske ekonomije, ostavljajući pitanja poput granica, suvereniteta i izraelskih naselja za kasnije faze pregovora. Ignorišući izraelska obavezivanja na međunarodnom planu, Netanyahu se zalaže za šitrenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali kako bi se omogućio "prirodni rast", pružajući smještaj rastućim porodicama u tim zajednicama.

Palestinci odbacuju takav ptristup i uživaju podršku nove Obamine asdministracije. U svojoj nedavnoj posjeti, državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da cilj pregovora mora biti stvaranje palestinske države koja živi u miru pored Izraela.