Britanska štampa
0

Netanyahu ima i druge opcije, Abbas nijednu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Londonski listovi u petak veliku pažnju posvećuju nastavku bliskoistočnog mirovnog procesa i prognozama njegove konačne izvedbe, a The Independent dijeli mišljenje većine dnevnika da od nastavka pregovora ne treba previše očekivati.

No, dodaje ovaj list, pesimizam koji prati novu pregovaračku rundu mogao bi, paradoksalno, biti svojevrsni blagoslov za pregovore jer bi mogao smanjiti pritisak kojem su izloženi oni koji u njima sudjeluju.

U prošlosti su pregovori između Palestinaca i Izraelaca počinjali praćeni prilično velikim očekivanjima dužnosnika. Sada će se vidjeti što je moguće postići kada su očekivanja skoro da i nema, piše Independent.

Izrael bira između zemlje i mira, piše Financial Times, i u redakcijskom komentaru upozorava da bi nova izgradnja židovskih naselja na okupiranim teritorijima stavila tačku na razgovore s Palestincima.

List primjećuje da su oba tabora, i izraelski i palestinski, podijeljeni i da njihovi lideri možda neće moći sklopiti sporazum čak i ako ga postignu. Izrael, iako je okupator, ipak može, na kraju krajeva, računati na bezuvjetnu podršku Amerike i daleko je moćniji od okupiranih Palestinaca.

Mahmoud Abbas je, nastavlja list, pod žestokim pritiskom i ne može pokazati bilo šta što bi se smatralo uspjehom njegove strategije traženju palestinske države u pregovorima. Savršeno je jasno da pregovori, čiji je cilj stvaranje palestinske države, ne mogu uspjeti dok Izrael nastavlja stratešku kolonizaciju zemlje na kojoj bi ta država trebala nastati.

Sjedinjene Države i njihovi međunarodni partneri morali bi, po Financial Timesu, insistirati na prestanku daljnje izgradnje židovskih naselja. Da li bi to potopilo izraelsku vladajuću koaliciju? Vrlo vjerovatno. Ali premijer Netanyahu ima na raspolaganju i druge opcije, uključujući i koaliciju sa Kadimom, strankom centra. Palestinski lider Mahmoud Abbas je pak bez opcija, zaključuje Financial Times.