Svijet
0

Netanyahu: Američki sekretar je opsjednut pitanjem izraelskog naselja, a niko ne spominje palestinski otpor

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kritikovao je američkog sekretara Johnyja Kerryja koji je u svom obraćanju govorio o izgradnji izraelskih naselja na spornoj teritoriji. Netanyahu je kazao kako je Kerry opsesivan, pristrasan i da je ignorisao "korijen konflikta".

"Više od sat vremena Kerry je opsesivno govorio o problemu izgradnje naselja i jedva da se dotakao korijena konflikta - palestinskog otpora jevrejskoj državi u bilo kojim granicama", rekao je premijer.

Kerry je govorio o problemu izraelskih naselja nedugo nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o zabrani gradnje izraelskih naselja. Istakao je kako je odluka SAD-a da ne uloži veto pozitivan korak u potrazi za mirovnim rješenjem dviju strana.

Ali izraelski izaslanik u UN-u Danny Danon odbacio je Kerryjeve navode kazavši kako nedjelovanje Obamine administracije u Vijeću sigurnosti UN-a naštetilo izgledima za okončanje konflikta između Izraela i Palestine.

"Jednostrana rezolucija protiv Izraela nije podrška Izraelu već suprotno. Obamina administracije je opet djelovala protiv Izraela u UN-u i bilo kakvi drugi navodi su iskrivljavanje stvarnosti. Govori, deklaracije i jednostrane rezolucije UN-a neće unaprijediti mir u našoj regiji, umjesto da osude teror oni su zaustavili gradnju", kazao je Danon.