Svijet
0

Nesretni momenti u historiji Valentinova

Sarajevo-x.com
Za one u sretnom braku ili vezi, Valentinovo je povezano sa cvijećem, romantikom, večerom uz svijeće i druge romantične stvari. Usamljeni i željni ljubavi, sa druge strane zaziru od ovog dana svake godine. Oni koji misle da su proveli jadno Dan zaljubljenih, neka se utješe činjenicom da nisu svjesni koliko je jadan taj dan mogao da bude.

Postoji tamnija strana dana zaljubljenih, strana koja se ne spominje često, tamna prošlost smrti i očaja. Iako se Valentinovo slavi i danas, Sveti Valentin je uklonjen iz kalendara slavljenih svetaca 1969., možda zbog niza užasnih događaja koji su se dešavali na taj datum. Web stranica Weddingpaperdivas.com vam donosi samo neke od užasnih nesreća koje su se dešavale na Dan zaljubljenih.

• 14. februar 1383. – Bez glave zbog ljubavi

Prva znana veza između Valentinova i romantične ljubavi je poema engleskog pjesnika Geoffreya Chaucera “Parlement of Foules“ iz 1382., ali se najraniji počeci praznika mogu naći stotinama godina ranije. Datum 14. februar je najvjerovatnije odabran u čast svećenika koji je pretučen, kamenovan i onda obezglavljen u 3. stoljeću zbog vjenčavanja mladog para i kršenja edikta Klaudija II o zabrani brakova.

• 14. februar 1942. – Loši maniri [SLIKA]1[/SLIKA] Bolnica Alexandra u Maleziji bila je poprište masakra za vrijeme bitke za Singapur. Nadiruće japanske trupe ubile su bajunetima poručnika Westerna, britanskog liječnika koji im se predao noseći bijelu zastavu, a onda ubile 300 drugih liječnika, medicinskih sestara i pacijenata.

• 14. februar 1537. – Slatka ljubavna ironija

Engleski kralj Henri VIII objavljuje kraljevskim dekretom da će Engleska slaviti 14. februar kao dan svetog Valentina. Kralj Henri VIII ženio se šest puta, od dvije žene se razveo, a dvije je poslao na giljotinu, te je pomalo čudan utemeljitelj zvanične proslave dana ljubavi.

• 14. februar 1945. – Oduzimaš mi dah

Britanske i američke snage bombardirale su njemački grad Dresden dva dana zaredom. Broj mrtvih varira između 35.000 i 135.000, ali činjenica je da je precizno konstantno bombardiranje zapaljivim bombama uspješno stvorilo vatrenu stihiju koja je uništila stanovnike. Male lokalne vatre su se pretvorile u stihiju dok čitav grad nije bio u plamenu, zrak koji je vatra usisavala stvorio je jake vjetrove koji su uvlačili sve i svakoga u plamen. Oni koji nisu bili spaljeni, umrli su od gušenja jer je vatra potrošila sav dostupni kisik.

• 14. februar 2004. – Staklena kiša

U predgrađu Moskve, krov transvaalskog vodenog parka se srušio, lišivši života 28 ljudi i teško ozlijedivši više od 100 drugih. Ostali su bili ozlijeđeni gustom kišom staklenih krhotina. Inženjer koji je sagradio park tvrdio je da su teroristi napali turističku atrakciju, ali se kasnije pokazalo da je u pitanju bila greška u njegovom dizajnu.

• 14. februar 2006. – Poštuj i hapsi svoje starije

[SLIKA]2[/SLIKA]Pet žena, članica antiratne grupe “Bijesne bakice“, uhapšeno je za vrijeme protesta izvan ureda za regrutovanje vojnika u Washingtonu. Hapšenja su započela nakon što su bakice najavile da su došle da se prijave za regrutaciju, izvikujući da ako neko već treba da umre u Iraku, neka to budu starci. Žene nisu optužene, ali je njihova organizacija pod nadzorom zbog špijuniranja.