Devet povrijeđenih
0

Nepoznati napadači pucali na demonstrante u Kairu

FENA
Tenk na ulicama Kaira (Foto: AFP)
Tenk na ulicama Kaira (Foto: AFP)
Devet osoba je povrijeđeno kada su naoružani napadači otvorili vatru na demonstrante koji su kampirali na trgu Tahrir u Kairu u utorak, kazali su svjedoci, izvijestili su egipatski mediji.

Ovaj incident se dogodio dok se pristaše i protivnici predsjednika Muhameda Mursija spremaju na ulične proteste.

Policijska vozila su okružila trg, prvi put nakon izdavanja kontroverznog predsjedničkog dekreta 23. novembra, javio je Reuters.

Napadači su također bacili plinske bombe koje su uzrokovale manji požar.

"Narod želi pad režima", uzvikivali su demonstranti. Na zvučnicima oko trga moglo se čuti učenje iz Kur'ana.

Ljevičari, liberali i druge opozicione grupe pozvale su na marš do predsjedničke palate u popodnevnim satima u znak protesta protiv referenduma o novom ustavu koji se treba održati u subotu. Oni kažu da referendum polarizira državu.

Islamisti, koji dominiraju političkim tijelom koji sastavlja ustav, traže od svojih pristaša da izađu "u milionima" na isti dan kad se organizuju antivladini protesti kako bi dali podršku predsjedniku.

Sedam osoba je ubijeno i više stotina ranjeno prošle sedmice u sukobima između pripadnika Muslimanskog bratstva i njihovih protivnika koji su opkolili predsjedničku palaču.

Elitne jedinice Republikanske garde još uvijek nisu upotrijebile silu kako da bi rastjerale demonstrante ispred palate, ali dekret koji je izdao Mursi u nedjelju odobrava oružanim snagama da hapse civile.