Svijet
0

Nepoznata sudbina dvojice Japanaca koje su zarobili pripadnici IDIL-a

Anadolija
Sudbina dvojice japanskih državljana koje su zarobili pripadnici terorističke organizacije IDIL u Siriji još uvijek je nepoznata.

Rok od 24 sata za vladu Japana da plati 200 miliona dolara za njihovo puštenje na slobodu je istekao.

U videosnimku objavljenom u utorak, maskirani čovjek zatražio je da japanska vlada u roku 72 sata isplati 200 miliona dolara otkupnine u zamjenu za puštanje na slobodu freelance novinara Kenjija Gotoa i još jednog taoca. Iz japanske vlade rečeno je za agenciju Kyodo News kako im nije u potpuno jasno kad ističe rok koji su dali otmičari, ali je kasnije rečeno da je to u petak u 2:50 sati popodne po lokalnom vremenu.

Japanski diplomata Yasuhide Nakayama je istakao da je situacija vrlo napeta nakon isteka roka.

"Mi smo i dalje fokusirani na prikupljanje podataka. Mi u vladi ćemo zajedno pokušati da prebrodimo sve ovo i da stavimo prioritet na spašavanje ljudskih života", rekao je Nakayama.

Vlada Japana je potvrdila postojanje video snimka na kojem teroristi prijete smrću dvojici japanskih državljana.

Majka Kenjija Gotoa, jednog od dvojice Japanaca koje su zarobili pripadnici terorističke organizacije IDIL prijeteći da će ih smaknuti, u emotivnom medijskom istupu pozvala je jučer na njihovo oslobađanje, rekavši kako je motiv njihovog boravka u toj regiji bio humanitarne prirode.

Prema pisanju medija, Goto (47) je zarobljen nakon što je doputovao u Siriju kako bi pronašao i molio za puštanje na slobodu kolege Harune Yukawe, koji je zarobljen u augustu.

Teroristička organizacija IDIL drži pod kontrolom dijelove Iraka i Sirije, proglasivši dijelove teritorije tih zemalja koje je osvojila halifatom.