Svijet
211

Nepal: Krvava polja i žrtvovanje 250.000 životinja u čast hinduističkoj božici

Klix.ba
(Foto: AFP)
Više od 250.000 životinja, najviše bikova, koza i ptica će biti žrtvovano u Nepalu u sklopu dvodnevnog religioznog festivala u toku kojeg se podnose životinjske žrtve hinduističkoj božici Gadhimai.

Milioni Hindusa iz Nepala dolaze na ovu ceremoniju, koja se održava svakih pet godina u hramu Gadhimai posvećenom božici moći, u blizini granice sa Indijom.

Zadnji put kad je festival održavan, 2009. godine, ubijeno je više od 250.000 životinja, sudeći prema organizaciji za zaštitu životinja, PETA, koja često organizuje kampanje protiv ove prakse.

Aktivisti za prava životinja kao što je PETA poručuju kako se radi o nasilju nad životinjama masovnih razmjera, no uprkos njihovim naporima, organizatori ovog festivala su obećali kako će on ove godine biti najveći dosad.

"Ovo je ritual koji je povezan sa ljudskom vjerom. Ne možemo rušiti našu tradiciju i uklanjati dugogodišnju praksu", kaže Yogendra Dulal.

Festival će se nastaviti i u subotu, kada će još najmanje 100.000 životinja biti ubijeno u čast božici Gadhimai. Ritual počinje u ranu zoru, žrtvovanjem pet životinja - pacova, koze, pijetla, svinje i goluba. I iako su kod Hindusa krave smatraju svetim životinjama, hiljade ubijenih životinja su upravo bikovi.

Hindusi, koji čine više od osamdeset posto stanovništva Nepala, smatraju kako će im životinjske žrtve božici Gadhiami donijeti moć, sreću i blagostanje.