Svijet
0

Neonacisti koriste priliku za svoju promociju uoči SP-a u nogometu

FENA
Njemačka štampa je danas potresena događajima od petka i subote u toj zemlji.

Portparol Ljevičarske stranke za migracionu politiku u Poslaničkom domu Berlina Gijassettin Sayan u petak je brutalno napadnut nasred ulice u Berlinu. Napadači su izvikivali parole mržnje prema strancima, a policija je saopćila da je napad očigledno motiviran takvom mržnjom.

List "Frankfurter Rundschau" o tome piše ovako: "Između dva događaja samo nekoliko dana: najprije je Uve Karsten Haje upozorio navijače svjetskog prvenstva u nogometu da bi zadržavanje u određenim dijelovima Njemačke za tamnopute goste moglo biti opasno po život, i time izazvao ogorčenje, kao da on sramoti zemlju, a ne desni ekstremisti." List podsjeća da je služba za zaštitu utavnog poretka objavila izvještaj prema kome je broj registriranih neonacista u zemlji porastao sa 3800 u 2004. godini na 4100 u 2005.

List podsjeća na riječi šefa Kršćanskih demokrata u Hessenu Rolanda Kocha koji je povodom sopstvenog reizbora rekao da Svjetsko prvenstvo u nogometu pruža Nijemcima priliku da govore o ponosu. Autor komentara daje jedan konkretan prijedlog: "Počnimo da se bavimo sramotnim desničarskim flekama našeg društva. Da bi svi ljudi koji ovdje žive mogli da se osjećaju kao kod kuće".

Povodom napada u Berlinu list "Koelner Staat Anzeiger" piše: "Njemačka javnost je nažalost odavno naviknuta na ovakve prilike. Onaj ko ima 'ispravnu' boju kože, nije ugrožen. Novine ili televizija prenose još samo vijesti o posebno brutalnim napadima ili poznatim žrtvama. Svakodnevni napadi više ne izazivaju pažnju. Ko još na zapadu zemlje zna da su u gradu Tuholskog Reinsbergu radnje koje drže stranci na meti gotovo sistematskih napada. A ispod glasa se pročulo da školski razredi s velikim brojem djece stranaca odavno ne putuju u određena mjesta u Meklenburgu - Prednjoj pomeraniji. Vrijeme je da se 'nacionalno oslobođene zone' ponovno okupiraju i da se tamo ponovno uspostave vrijednosti koje su poslijeratnu Njemačku učinile jakom. To je policijski i duhovni zadatak. Ne samo za istočne Nijemce, već za čitavu naciju", piše "Koelner Staat Anzeiger", prenio je Deutsche Welle.

Berlinski dnevnik "Tages Zeitung" se u komentaru bavi najavom neonacista da će na utakmici između Irana i Angole demonstrirati solidarnost s iranskim predsjednikom Ahmedinedžadom kao političarem koji opovrgava holokaust. "Ideja je smiješna", piše list, "ali desni ekstremisti ne žele da propuste šansu da pred kamerama pokažu svoje prisustvo. I to usred debate o tome smije li se reći da u Njemačkoj ima područja na kojima furbaleri Irana ili Angole bolje da se ne zadržavaju".