Svijet
0

Nemiri dezertera u Istočnom Timoru

FENA
Stotine dezertera, koji su umiješani u nemirima u Istočnom Timoru, nisu veterani koji su se borili za nezavisnost zemlje već razočarani mladi vojnici, saopćio je ministar vanjskih poslova Jose Ramos-Horta.

Između trećine i polovine timorskih oružanih snaga nedavno je dezertiralo, a potom su otpušteni.

Posljednja tri dana odvijaju se nemiri između snaga lojalnih vlastima i nezadovoljnih pobunjeničkih vojnika.

Mladi pobunjenički vojnici imali su "iluzije o prestižu i mit o otporu protiv indonezijskog okupatora", izjavio je Ramos-Horta u intervjuu za AFP.

"S druge strane, to je za njih bio posao", dodao je on. nezaposlenost u Istočnom Timoru je velika, to je najsiromašnija zemlja Azije.

Borba za nezavisnost Timora, oličena kroz borbu aktuelnog predsjednika Xanana Gusmaoa, završena je 1999., kada su se vojne snage, koje je podržavala Džakarta, povukle iz zemlje čineći mnogobrojna zvjerstva.

Nakon trogodišnje administracije pod UN-om od 1999. do 2002. zemlja je postala neovisna prije četiri godine.

Pobunjeni vojnici ušli su u vojsku 2000. do 2002. čak i kasnije, i odmah nakon toga se razočarali, smatra smatra Ramos -Horta.

"Za njih je to bilo razočarenje iz nekoliko razloga, težak vojni život i surovi uvjeti života u kasarnama", dodao je on.

"Oni ne žele ostati u vojsci, Oni su tu već četiri do pet godina, bez perspektive za karijerom, napredovanjem. To nisu veterani", rekao je on.

Prema šefu timorske diplomatije dezerteri se najviše bune zbog "diskriminacija u vojsci". On je rekao da ima oko 600 vojnika koji s podijeljeni u tri grupe i koji traže "dostojno rješenje njihovih problema".