Evropska komisija
0

Nema smanjenja pomoći za nerazvijene zemlje

FENA
Evropska komisija je u srijedu pozvala zemlje članice Evropske unije da ne smanjuju obećanu pomoć za nerazvijene zemlje i da ne koriste krizu kao izgovor za neispunjavanje preuzetih obaveza.

Povjerenik za razvoj Andris Piebalgs reagirao je u srijedu na podatke za 2009. koje je objavila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koji pokazuju smanjeni dotok evropske pomoći nerazvijenim zemljama.

"Evropska unija ostaje najveći svjetski donator pomoći nerazvijenim zemljama. Međutim, blago smanjenje pomoći tokom 2009. godine treba se brzo zaustaviti ako želimo poštovati svoje obaveze koje smo preuzeli. Kriza ne može biti izgovor", izjavio je povjerenik Piebalgs.

"Podaci koje je objavio OECD pokazuju da su brojni donatori, među njima i više zemalja članica EU-a, smanjili iznos pomoći 2009. godine i postoji opasnost da EU ne ispuni svoj cilj da 0,56 posto svog BDP-a dade za pomoć za razvoj", rekao je povjerenik.

Gledano pojedinačno, najveći donatori prošle godine bile su Sjedinjene Države s 28,7 milijardi dolara, pa nakon njih Francuska, Njemačka, Britanija i Japan.

Piebalgs je najavio da će sljedeće sedmice predstaviti akcijski plan EU-a za ubrzanje napretka u borbi protiv siromaštva koji bi trebao osigurati da EU ispoštuje svoje obveze.

"Međutim, samo napori EU-a neće biti dovoljni; svi donatori moraju pridonijeti i ispuniti svoj dio", dodao je Piebalgs.

Evropske zemlje su prošle godine sudjelovale sa 48,2 milijarde eura, što je više od polovice ukupnog iznosa od 85,87 milijardi eura koje je prikupio Odbor za razvoj OECD-a.

Međutim, samo su četiri zemlje - Danska, Luksemburg, Nizozemska i Švedska - svojim doprinosima premašile 0,7 posto svoga BDP-a, što je cilj koji je zacrtao UN.

Njemačka, najjače gospodarstvo u EU-u, prenosi Hina, smanjila je svoj udio na 0,35 posto svoga BDP-a, a Italija na 0,16 posto.