Svijet
0

Nema dokaza u slučaju ubistva 16 civila u Afganistanu

Sarajevo-x.com
Robert Bales
Robert Bales
Advokat optuženog vojnika, narednika Roberta Balesa, kojeg se sumnjiči za ubistvo 16 afganistanskih civila, tvrdi da Vlada nema nikakav dokaz da je njegov klijent počinio ubistva.

Advokat John Henry Browne tvrdi da ne postoji forenzički dokaz, kao ni priznanje u slučaju.

Browne je odbacio tvrdnje da je Bales imao finansijskih problema, tvrdeći da su to irelevantni podaci za suđenje. Ubistvo 16 civila je pogoršalo odnos između SAD i Kabula.

"Svi smo čuli samo nagađanja. Nemam saznanje da je Vlada išta dokazala“, rekao je advokat nakon posjete Balesu u američkoj bazi u Kansasu, prenosi BBC.

Bales je jedini optuženi u slučaju smrti 16 civila. Advokat narednika Balesa će otputovati u Afganistan za koji dan, kako bi prikupio oslobađajuće dokaze.

"Naravno, imao je finansijskih problema. Pa i ja ih imam, skoro svi Amerikanci imaju finansijskih problema, ali neće niko ići i ubijati žene i djecu zato što ima finansijskih problema“, rekao je Browne za agenciju Associated Press.

Supruga narednika Balesa je izjavila saučešće porodicama žrtava i rekla da ono što se desilo u Afganistanu nema nikakve veze sa čovjekom kojeg ona zna i kojem se divi. Predstavnici Pentagona su rekli da se Bales suočava sa optužbama za koje može dobiti i smrtnu kaznu.